KT 73: NCQC – 2021

1. For beginners it is difficult to systematically arrange cause, sub-cause, sub-sub cause etc in that case which type of cause and effect diagram should be used to for mapping out all the possible causes.

Ans.: Dispersion Analysis Type

2. Which step of Five-S concept is used to make the workplace clean by eliminating dirt and dust?

Ans.: Third S

3. Determination of the type of storage system and layout is a result of which ‘S’ in Five-S concept.

Ans.: Second S

4. If out of total 300 rejected Locks 105 got rejected for key movement being hard, what is the % of rejection due to other reasons.

Ans.: 65%

5. Which tool / techniques can be used to dissect a process for better understanding and analyzing.

Ans.: Flow Diagram

6. Draw the symbol for showing the end of the process in detailed flow diagram.

7. A __________________ is a column graph that displays the central tendency, process variability and relative frequency of collected data.

Ans.: Histogram

8. This tool is typically applied to determine if the process variability within the data distribution.

Ans.: Histogram

9. Name the tool, which is typically applied to identify shifts in process capability.

Ans.: Histogram

10. To identify shifts in process capability we can use _______________ from basic seven tools.

Ans.: Histogram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: